top of page
35008639051_610a4f271b_k_edited_edited_edited.png

Onze visie

Yoga is

het kalmeren
concentreren
en kanaliseren
van de schommelingen van onze geest

Yogakring Samsva vzw, samen met zichzelf:

Het woord Yoga komt uit het Sanskriet (Oud-Indische taal) en betekent samenbrengen, eenheid, in de zin van het één maken van lichaam en geest, de mens met zijn hogere natuur, het Zelf.

Zo is ook onze naam ontstaan: Yoga Samsva. Samsva betekent: samen (sam) met zichzelf (sva vanuit het Frans soi). Met andere woorden, yoga stelt je voor aan iemand die je niet kent: jezelf. Dat is de basis van Yoga. Yoga geeft je een identiteit, het verenigt je met jezelf.

Dit alles wordt bereikt door middel van ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, rek-, strek- en evenwichtsoefeningen, evenals meditatie. De yogaconcentratie leert je jouw geest concentreren en toont je de weg naar de rust en de vrede die in jou aanwezig zijn.

 

Hoewel yoga oorspronkelijk uit het oude India komt, zijn de methoden en doelstellingen van yoga universeel.

Ze zijn afhankelijk van de persoon en niet van een bepaalde achtergrond, cultuur, geloof of godheid.

‘Alle wereldreligies hebben met hun nadruk op liefde, compassie, geduld, tolerantie en vergeving een positief effect op innerlijke waarden, maar de huidige realiteit is dat ethiek zich niet langer kan baseren op religie.

Daarom raak ik er steeds meer van overtuigd dat we religie bij het denken over spiritualiteit en ethiek beter achterwege kunnen laten. Een mens moet niet streven naar het goede omdat een hogere macht dat van hem vraagt, maar omdat hij zélf overtuigd is van de noodzaak van goed handelen.’

Uit "Is de Dalai Lama atheïst geworden?"       (De Redactie op 19 december 2012)

bottom of page